maandag 16 november 2009

kilometerheffing


De Nederlandse regering lanceerde vorige week de plannen om een kilometerheffing in te voeren. Vanuit het oogpunt van de schatkist zal het gaan om een neutrale operatie: sommigen betalen meer, anderen minder. UIt de standaard leren we:


'Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) schat dat 59 procent van de automobilisten minder zal betalen dan nu voor het gebruik van zijn auto. Voor een kwart zal er geen verschil zijn. Amper zestien procent zal meer betalen.'


Een eenvoudig rekensommetje leert dat de 16 procent die veel rijdt, ook véél meer moet betalen (ter compensatie van de vermindering die de 59 procent krijgt).


Ik reed het voorbije jaar 60.000 km. Aan 3 cent per kilometer, wordt dat zo'n 1800 euro. Aan 6,7 cent per km wordt dat meer dan 4.000 euro per jaar. En wellicht komt daar nog iets bij omwille van de grootte en het verbruik van mijn wagen.


Nu, er is wel een oplossing, lijkt het: Als je bijvoorbeeld met een Twingo op stap gaat, gaat de kost wellicht een heel stuk dalen. Maar als je 60.000 km met een Twingo doet op een jaar, is hij na een jaar wel klaar om geperst te worden. (Als je ondertussen natuurlijk zelf geen ongeluk hebt op de snelweg met je Twingo, want dan wordt hij geperst met jou erin.) Dus moet je een nieuwe Twingo kopen. Sowieso wordt het dus een dure zaak.


Enfin, ik vertrek terug. Ben onderweg van Antwerpen naar Gent en ik moet daarna nog naar Dordrecht om vanavond terug huiswaarts te keren. Nog even genieten van het rijden zonder kilometerheffing.
Geen opmerkingen: