maandag 30 januari 2012

Duimen voor de verengelsing


Gisteren en deze ochtend was de oproep in het nieuws van de Brusselse advocaten die ervoor pleiten om het Engels op te nemen als voertaal in de Brusselse rechtbanken. Dat zou een meer eigentijdse oplossing zijn voor de Europese hoofdstad in de 21ste eeuw dan de splitsing van BHV. Deze oproep komt een aantal weken nadat het wetsvoorstel werd besproken om in het hoger onderwijs meer Engels toe te laten.

Zelf hoop ik dat dit een nieuwe wind is die door ons denken waait. Het verbaast me telkens opnieuw hoe defensief mensen reageren op het gebruik van andere talen. Ik vermoed dat we langzaamaan toch zullen evolueren naar een steeds meer verengelste taal. Zo moet je een groepje Hollanders eens bezig horen. Het huidige Nederlands is voor het Engels wat het Zuid Afrikaans is voor het Nederlands. Op professioneel gebied is het vaker eenvoudig je in het Engels uit te drukken omdat de meeste literatuur in het Engels is. En vaak gaat het ook zo voor persoonlijke gedachten of grapjes. We brengen nu eenmaal veel tijd door in het Engels met muziek, films en internet.

Laat ons dus niet teveel tegenspartelen en omgekeerd zoveel mogelijk meewerken aan de verengelsing. Het zal ons uiteindelijk het leven zoveel gemakkelijker maken. Hoewel het nu niet zo'n goed moment is om die vergelijking te maken, is het uiteindelijk toch plezant met de Euro? Niet meer omwisselen, niet meer omrekenen, één munt. Ik zie niet in waarom dat met een taal niet zou kunnen: Allen één taal, iedereen begrijpt elkaar, een hele (virtuele) wereld gaat open... .

Mocht iedereen gewoon Engels praten, zouden we verlost geraken van het vreselijke Engels van Van Rompuy. Die sympathieke man zorgt er in zijn eentje voor dat de ganse generatie van mijn ouders die ons verwijt dat 'we geen Frans meer kunnen', geen poot meer heeft om op te staan. Ons verwijten dat we geen Frans meer kunnen en zelf schabouwelijk Engels spreken is als iemand verwijten dat iemand een vlek heeft op zijn trui terwijl je net zelf een duik in de beerput hebt genomen.

Geen opmerkingen: