dinsdag 17 januari 2012

Low Budget Teambuilding

Voor zover het nog geen crisis is, zit er een aan te komen. Veel organisaties trappen dan in de valkuil om minder energie te steken in hun personeelsbeleid. Dat is op termijn nefast voor de werking van het bedrijf. Tegelijkertijd heb ik alle begrip voor het feit dat er moet worden bespaard.

Daarom heb ik een tip voor iedereen die graag iets wil doen met zijn team: De 'Het Eiland Teambuilding'. Het concept is eenvoudig: Tijdens een gewone teambuilding onder begeleiding van een teamcoach wordt (als het een goede begeleider is) een vocabularium aangereikt aan de hand waarvan je elkaar feedback kan geven. Denk maar aan de MBTI, Roos van Leary, Insites, etc. Wel, door in team een namiddagje te kijken naar de afleveringen van het Eiland, krijg je ook zo'n vocabulaire aangereikt. Binnen Adforum maken we er alvast gretig gebruik van:

Iemand is wat dolenthousiast over zaken die eigenlijk niet tot het takenpakket behoren: 'Onze Franky is weer in actie geschoten'
Iemand doet wat wollig: 'Aha, vandaag een sessie met Nolleke'
Iemand heeft een (te) felgekleurde das aan: 'Ik wist niet dat het vandaag de eerste dag van de lente is'
Je hebt fijn samengewerkt met iemand: 'Ik ben blij dat ge in mijn team zit'
Alle voorbereidingen voor een workshop of presentatie zijn klaar: 'Dat zijn 5 checks, Michel'
Iemand vertelt een actualiteitsweetje: 'Trivialtime!'
Praktische afspraken worden gemaakt: 'Willen we dat afspreken?'
Wanneer de bureaus weer overvol liggen: 'Uw meest gevulde vat moet uw vuilnisvat zijn'.
Iemand maakt een vergissing: 'Maar Alain toch'.
Er wordt iets afgesproken dat iemand niet plezierig vindt: 'Is dat verplicht?'


Maar 'Het Eiland' is niet het enige Woestijnvisprogramma dat een prachtige opstap is om aan teambuilding te doen. Ook 'In de Gloria' is superinteressant, vooral het filmpje van de Sint Hubertusvrienden die verstek gaven voor de Zevende Dag. Hieruit leren we het volgende:

Iemand heeft teveel werk: Stuurt een mailtje met in de titel: 'Raymond kan het niet aan'.
Als iemand een moeilijk karwei tot een goed einde heeft gebracht: 'Ik heb verdomme 8 jaar schoolreizen gedaan met het beroeps'.

Veel plezier ermee!Geen opmerkingen: