woensdag 11 januari 2012

Meer Fonsen, graag

Binnen de wereld van HR en arbeidsmarktbeleid, is Fons Leroy een naam als een klok. De 'big chief' van de VDAB, kan op veel waardering rekenen. Enerzijds komt dat doordat hij een moderne, open en aangename communicatiestijl hanteert. Zo vind je op allerlei fora artikeltjes, blogberichtjes, columns, etc. van zijn hand. Anderzijds is het ook iemand die verschrikkelijk veel kennis en expertise heeft over de Vlaamse arbeidsmarkt. Die know how probeert hij in te zetten om te komen tot een flexibeler, eigentijdser  organisatie van de arbeidsmarkt, zonder daarbij volledig asociaal en hardvochtig te worden voor de werkzoekenden, maar hen integendeel een coctail van kansen en verantwoordelijkheden te bieden. Ook wie het niet eens is met zijn voorstellen moet toegven dat ze voortspruiten uit een degelijke, doordachte visie.

Fons Leroy lanceerde gisteren het idee dat hijzelf en zijn collega topambtenaren zouden inleveren (bijvoorbeeld door een indexsprong over te slaan). Dat vind ik een mooi signaal van iemand die medeverantwoordelijk is voor de begeleiding en activering van werklozen in Vlaanderen: Niet alleen de kleintjes moeten een inspanning doen, ook wie meer verdient, kan zijn bijdrage leveren. Goed idee, denk ik dan zo.

Heel verrassend waren de reacties van de vakbonden. Zij reageerden allerminst enthousiast en stelden schouderophalend dat het geen structurele maatregel is. Meer zelfs, zij vinden het belangrijk dat de topambtenaren zo goed worden verloond ('Als Vlaanderen sterke mensen wil, moeten ze hen goed betalen').

Dat is toch een beetje vreemd, vind ik. Akkoord dat competente mensen goed moeten worden betaald. Maar als een topman zelf aangeeft een extra bijdrage te willen doen in deze tijden van crisis, zou dat toch enkel positief onthaald moeten worden (ik weet wel dat het geen structurele ingreep is, maar het gaat over het idee dat iedereen mee een inspanning doet in deze crisis).

De sterkste schouders dragen de sterkste lasten leek eens het devies van de vakbonden. Nu worden voorstellen van die sterkste schouders enkel beantwoord met een laconiek 'als je geld teveel hebt, stort het dan terug'.

Heel vreemd.







Geen opmerkingen: