dinsdag 17 januari 2012

The GreatestIk weet nu al dat deze blog heel wat minder zal worden gelezen dan de meeste andere blogs. Maar toch hoop ik u, moedige lezer die toch doorklikte, niet te ontgoochelen met deze blog, ookal gaat hij over sport (een thema dat de meeste bloglezers niet interesseert).

Gisteren was het de 70ste verjaardag van Mohammed Ali. Iedereen kent de flamboyante bokser. Wij Belgen weten ook dat de enige Belg die ooit tegen hem streed, Jean Pierre Coopman is. Tot gisteren dacht ik dat dit iets was om fier op te zijn. Tot gisteren, omdat ik dan de beelden heb gezien van de boksmatch. Ali is twee keer zo breed als Coopman en 'The Greatest' speelt een beetje met 'Cooperman' (zo noemde Ali Coopman). De slagen van Coopman lijken Ali amper iets te doen, terwijl onze Jempi zich tot het uiterste moet uitsloven. Al bij al is van een eervol verlies niet echt sprake. 

Heel vreemd toch hoe voor mij, iemand die nog niet geboren was ten tijde van dit gevecht en tot gisteren nog de beelden niet had gezien, de verhalen over het gevecht een stuk positiever zijn dan de realiteit blijkbaar was. Het is een beetje alsof ik nu zou merken dat de Expo 58 één grote flop was waarmee België zich in het buitenland een beetje belachelijk heeft gemaakt.

Een vreemde gewaarwording. Aan de andere kant een prachtig voorbeeld van waarom sommige sportcommentatoren Ali als de grootste sportman aller tijden vinden.

Als u ook een samenvatting van het gevecht wil zien, kan u hier klikken.


2 opmerkingen:

pieter vs zei

hoe bedoel je? Niemand geïnteresseerd? Ali is een geweldig sport-, cultuur- en maatschappelijk icoon. Ik herinner me nog de weergaloze documentaire When we were Kings over het gevecht - maar over veel meer dan wat er zich tussen de touwen ontrolde, zoals Ali ook was , zo veel meer dan de grootste bokser aller tijden - vam Ali tegen Foreman in Kinshasa. Schitterend!

Michael Tack zei

Excuseer, ik moet zeggen: De meeste mensen. Of beter nog: De meeste bloglezers. :-)

Ik heb ook de beelden van de Rumble in the Jungle gezien. Indrukwekkend, inderdaad. Vooral als je dan vergelijkt met Coopman die dan toch maar een klein ventje is in vergelijking met Ali en Foreman.

Ik zoek de documentaire eens op. Thx voor de tip.