zondag 11 maart 2012

Brulouders
Onder impuls van een aantal leerkrachten wordt 'schaken als sport' op de school van C gestimuleerd. Tijdens pauzes spelen ze vaak een partijtje en krijgen ze uitleg en tips van de leerkrachten. Heel tof is dat eigenlijk. Zo spelen de kinderen van alle leerjaren tegen elkaar en leren ze elkaar ook kennen.

Blijkbaar bestaat er ook een heel circuit van (school)schaaktoernooien. De school van C doet hier met veel enthousiasme aan mee. Dit weekend nam C voor de tweede keer deel aan een dergelijk toernooi. Voor mij was het de eerste keer dat ik echt 'live' aanwezig was. Ik vind het iets heel speciaal. Geef toe: schaken heeft een beetje een saai, geeky imago.

Maar de kinderen vinden het gewoon fantastisch, zo blijkt. Tussen hun wedstrijdjes door, spelen ze wat voetbal, eten ze een hotdog of volgen ze de workshop van de circusschool. De kinderen amuseren zich rot, met andere woorden.

Wat me heel erg verrast, is de radicaliteit waarmee vele ouders hun kinderen 'aanvuurden'. Het pijnlijke hier aan is dat veel van die ouders die hun kind vergezellen tijdens een wedstrijd, vaak commentaar geven op 'de tegenspeler'. Maar die 'tegenspeler' is een ander kind uit de lagere school, vaak niet vergezeld door een ouder, dat al dat gezeik van die ouders hoort ('Hij doet een domme zet', 'Trek het je niet aan dat je verliest, als iemand zo onsportief speelt, is dat niet moeilijk', 'sportief gedrag, zeggen ze hier heel de tijd (tijdens de inleidende toespraak van de organisatoren) maar we moeten ook niet overdrijven, hé', etc.).

Heel straf vond ik dat allemaal. De voetbalouders zijn berucht, maar die viseren meestal nog geen individuele spelertjes van de andere ploeg. In de karate (een sport met toch geen te beste reputatie) zijn dergelijke opmerkingen gewoon ondenkbaar. De kleinste vorm van onsportiviteit wordt daar direct in de kiem gesmoord.

Gelukkig trekken de kinderen zich niet teveel aan van het lullig gedrag van sommige ouders en genoten ze van een plezante dag.

2 opmerkingen:

Vicky zei

tijdens de cross in oostende ook veel te veel aanmoedigend(?) ouderlijk gebrul(!) mogen aanhoren...

Michael Tack zei

Het is misschien een format om een TV reeks over te maken. Een kruising van superfans en supernanny :-).