maandag 28 november 2011

Vacature: U neemt ontslag omwille van uw chef

In de meest recente aflevering van het magazine van vacature staat een artikel over de redenen waarom mensen ontslag nemen. Een jobinhoud die niet (meer) aanspreekt lijkt de belangrijkste factor om van job te veranderen. Ook heel opvallend is het feit dat ook de operationeel leidinggevende een belangrijke reden is waarom mensen vertrekken.

Deze trend wordt door heel wat onderzoeken bevestigd. Toch wordt er al bij al niet zo heel erg veel geïnvesteerd in een goed leiderschapsbeleid in veel organisaties. Gaat u maar na in uw eigen organisatie: Heel vaak wordt de beste verkoper de nieuwe salesmanager, de leerkracht die in het meest raden zetelt de nieuwe directeur, de arbeider met het meest anciënniteit de nieuwe ploegbaas, de grootste expert het nieuwe diensthoofd van het labo, etc. Met de mate waarin iemand goed kan plannen en organiseren, motiveren, evalueren, etc. houdt men meestal geen rekening. Dat moet de leidinggevende maar leren 'on the job'.

In theorie zouden we dus veel meer rekening moeten houden met iemands potentieel om een goede leidinggevende te worden. Ik vermoed dat u het daarmee eens bent.

In de praktijk echter, is het zo eenvoudig niet. Of bent u bereid die schoolverlater die het bedrijf amper kent als chef te aanvaarden? Of gaat u de strategie volgen die door uw collega verkoper is bedacht die veel minder dan u verkoopt? Of wil u graag geëvalueerd worden door uw collega boekhouder wiens werk altijd extra moet worden gecontroleerd omdat er toch altijd ergens een foutje is in geslopen?

Moeilijk, hé?

Daarom bestaan er dus (goede) HR Consultants ;-)




Geen opmerkingen: