zondag 18 december 2011

Op de filmset

Dit weekend hebben we opnieuw een filmdag gehad. Af en toe hebben we zo'n filmdag omdat we bij sommige van onze testen die we ontwikkelen, filmpjes gebruiken. Dat heeft verschillende voordelen (leuker om af te leggen voor de kandidaat, minder invloed van het niveau van taalbeheersing, non verbaal gedrag kan je mee opnemen, moderner imago van de werkgever, etc.). Wie over deze testen meer wil weten, moet maar eens zoeken op 'Video based situational judgement testing'.

Steeds opnieuw ben ik onder de indruk van het aantal mensen dat meewerkt aan zo'n project: Naast de regisseur is er ook de cameraman, geluidsman, schminkster, regie-assistente, 6 acteurs, 2 mensen van Adforum, 1 opdrachtgever en dan nog 1 'logistiek verantwoordelijke' (een medewerker van het bedrijf waar de filmpjes worden gemaakt die ons de nodige attributen kan bezorgen).

Veel mensen denken dat het opnemen van deze filmpjes een glamoureus, blits gebeuren is. Wel, ik moet u ontgoochelen. Het grootste deel van de dag bestaat uit wachten. Jawel, wachten. Terwijl het decor wordt opgebouwd, terwijl het licht wordt geregeld, terwijl het geluid wordt getest, terwijl het optimale camerastandpunt wordt gezocht, etc.

Misschien lijkt dat een beetje over the top. Maar dat is het niet, denk ik. Als we het niet zo professioneel aanpakken, dan bestaat het resultaat uit houterige filmpjes. Zo van het genre van de instructiefilmpjes uit de jaren 80. En geef toe, dat zijn dingen die we de wereld willen besparen.

2 opmerkingen:

pieter vs zei

leuk om lezen Michael, nu vond ik die oude vergeelde instructiefilmpjes zoals in de serie Lost ook wel iets hebben, misschien iets voor een funky buro (zoals dat van jullie?)

Anoniem zei

Zal die filmpjes eens opzoeken. Thx voor de tip!