dinsdag 12 juli 2011

Crisissfeer

De nieuwsberichten van de laatste dagen roepen bij mij terug de crisissfeer op die zo kenmerkend was voor de periode 2008-2009. Net als toen kleuren de beurzen dieprood. Ik vind dit bijzonder frustrerend omdat er niets is wat je er als individu, als bedrijf, als regio en zelfs als land aan kan doen.

Deze negatieve tijdingen leiden tot aarzelend consumentengedrag, wat dan weer leidt tot problemen bij bedrijven, wat dan weer leidt tot problemen bij de overheidsfinanciën, waardoor er moet worden bespaard, waardoor de burgers worden getroffen, waardoor deze nog meer terughoudend zullen zijn voor nieuwe aankopen, etc.

Dat deze krachten los staan van je eigen inspanningen en resultaten werkt demotiverend. In de psychologie noemen ze dat aangeleerde hulpeloosheid: Negatieve stimuli worden toegebracht, los van welk gedrag je ook stelt. Niet echt een stimulerend ondernemersklimaat, lijkt me.

Soit. Men komt er op Europees niveau niet uit. Op Belgisch beleidsniveau is men nog aan het nadenken of men al dan niet nog maar wil gaan praten met de tegenpartij.

Als hardwerkende Vlaming in wiens naam men zoveel beweert, kunnen we niet anders dan voortdoen en hopen dat het allemaal wel mee zal vallen.

*zucht*

Toch slaan we er ons doorheen, daar geloof ik vast in. Het is gelukt in 2009, dus moet het nu ook lukken. Zolang er hoop is...




3 opmerkingen:

deborah zei

we kunnen er misschien morgenavond eens ne goeie op drinken? Laten jullie nog eens weten waar en wanneer we verwacht worden? Tot dan

klaartje zei

Gelukkig hebben jullie een vers actieplan achter de hand! ;-)

Michael Tack zei

@ Deborah: Ik heb al gereserveerd. Silvie heeft je normaal gezien gebeld om verder af te spreken...

@Klaartje: Absoluut. Amsterdam is een schitterende bron van inspiratie :-)