donderdag 9 februari 2012

Er klopt iets niet


Heeft u het ook gehoord, deze week op het nieuws? Dominiek De Clerck trof een minnelijke schikking met de fiscus voor 25 miljoen euro. Voor hoeveel moet je niet gefraudeerd hebben als je voor dit bedrag een minnelijke schikking aanvaardt? Om bij te duizelen.

De dag erna in datzelfde nieuws: De muffinman wordt in beroep vrijgesproken wegens het 'stelen' van twee muffins uit een vuilbak. Omdat de eigenaar ooit toelating heeft gegeven vuilnis mee te nemen. Over de aard en zwaarte van het misdrijf is dus geen discussie. 2 muffins uit de vuilbak halen zonder toelating van de eigenaar, verdient een celstraf.

Moet ik onthouden. Ik haal geen muffins uit de vuilbak, want dat is verkeerd. Celstrafbaar.

Financiële fraude, daar valt iets voor te regelen. Ik kan dus best vanaf nu nu geen belastingen, RSZ, BTW etc. te betalen. Als ik wordt gevraagd door de fiscus om die bedragen te betalen, zeg ik 'neen'. Als ze het nog eens vragen, zeg ik nog eens 'neen'. Ik blijf 'neen' zeggen tot ik in een moment van zwakte er voor kies om toe te geven. Het is te zeggen. Ik zal een minnelijke schikking treffen. Ik zal niet het volledige bedrag betalen zoals al die andere dommeriken, maar ik betaal er 80% van. Ik blij, de fiscus blij.

Zo zou het kunnen zijn. De realiteit is echter anders:

Morgen zal ik toch voor de zekerheid mijn bonnekes binnendoen bij de boekhouder. Hopelijks wordt het ticketje van de carwash (€ 16) niet verworpen als kost. 'Ge moet ook niet te zot willen doen, hé, meneer.'

Maar mijn restaurantkosten moeten ze aanvaarden. Want anders word ik de zware criminaliteit in gedwongen, eten uit de vuilbak halen.

2 opmerkingen:

Pieter zei

De voorwaarde voor de schikking was echter wel dat de openstaande schuld aan de fiscus ook vereffend wordt. Ze komen er dus niet zomaar goedkoop vanaf. Anders zou het echt wel onrechtvaardig zijn. Nu, die schuld is blijkbaar nog niet betaald, maar er zouden toch voldoende garanties zijn dat dit eraan komt. Al heb ik dit alles wel slechts uit de Standaard.

Michael Tack zei

Dat maakt de berekening van de winstkansen net iets moeilijker, maar veel interessanter.
Eigenlijk moet je dan berekenen wat de kans is dat je volledig je belastingen kan ontduiken, in verhouding met de kansen dat je een deel moet terugbetalen, alles moet ophoesten en/of ook nog een extra boete moet betalen.
Als ik nog een examenvraag over motivatietheorieën moet bedenken, heb ik alvast inspiratie, thx! :-)