woensdag 15 februari 2012

Griekenland


Zoals u weet, gaat het niet goed met Griekenland. Het land is op weg om een Europees ontwikkelingsland te worden. De komende jaren zullen bijzonder hard worden voor de Grieken.

Over het algemeen kan ik veel begrip opbrengen voor politici. Zij moeten vaak moeilijke beslissingen nemen die een belangrijke impact hebben op veel mensen. En de beste oplossing is niet steeds de meest populaire. In het Griekse geval, kunnen we er niet om heen dat de ellende zijn roots vindt in de vervalsing van de financiƫle gegevens van de overheid. In die zin hebben de Griekse politici een verpletterende, rechtstreekse verantwoordelijkheid waarvoor zij mijns inziens juridisch zouden moeten kunnen worden vervolgd.

Ondertussen zijn de Grieken zelf het grote slachtoffer. Zij merken de verarming dagdagelijks aan den lijve. Echt schrijnend is dat. Het is zo ver gekomen dat hard core economen als Paul De Grauwe moeten oproepen tot meer medeleven en menselijkheid naar de Grieken toe.

Ondernemende en hoogopgeleide jongeren trekken naar het buitenland. Daardoor lijkt de toekomst van het land voor verschillende jaren gehypothekeerd. De vicieuze cirkel van de verarming trekt zich zo op gang.

Ik zou in dezelfde situatie trouwens ook emigreren, denk ik.Geen opmerkingen: